Doctor Strange and the Multiverse of Madness este probabil cel mai asteptat film al Marvel de la Endgame incoace. Stim din Spider-Man: No Way Home faptul ca a fost deschis multiversul Marvel ceea ce inseamna faptul ca o multime de personaje din timeline-uri diferite pot fi transportate intr-un spatiu care nu e al lor prin intermediul unei bucle temporale creata de Doctor Strange din cauza faptului ca Peter Parker a complicat vraja pe care a vrut sa i-o faca cu scopul ca lumea sa uite de identitatea lui ca supererou in costum de paianjen. Astfel, dupa mai bine de un deceniu si zeci de filme și emisiuni TV, ultimul lucru de care Marvel are nevoie este sa se complice. Și totusi, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, disponibil acum in cinematografe, creeaza un amestec de povesti de fundal care iti va provoaca dureri de cap pe care ti le vei puta aminti sau nu, mai multe genuri si tonuri, o gramada de personaje noi – si chiar versiuni alternative ale celor existente. Este acesta filmul in care Marvel incepe sa-si piarda din public?
Raspunsul evident este nu. In mainile regizorului Sam Raimi, Multiverse of Madness este un echilibru minunat asigurat de ciudatenii bizare si care afecteaza drama umana. Trebuie sa recunosc ca aveam indoieli in ceea ce priveste primul film Doctor Strange din 2016. Detractorii vorbeau deja despre oboseala super-eroilor si ma intrebam daca seria fara precedent a Marvel se va confrunta cu o prabusire, cauzata de adaptarea acestei serii a unui supererou mai putin cunoscut in mantia lui rosie. Dar magia Marvel a rezistat, iar publicul s-a dovedit a fi cat de poate de deschis la acest amestec tipic al francizei de glume in stilul tipic american si efecte vizuale uimitoare, chiar daca filmul real a fost o poveste de origine destul de mediocra in comparatie cu cea a altor personaje din MCU. Trebuie sa fi fost liniștitor pentru oamenii de la Marvel si Disney sa stie ca am continua sa fim total deschisi seriei chiar si in cazul in care ar fi impins-o in colturile mai ciudate ale benzilor desenate. Nu poate strica faptul ca formula Marvel include si un lider simpatic, interpretat in acest caz de Benedict Cumberbatch.
Și asa am ajuns, cu Doctor Strange 2, cel mai ciudat film Marvel de pana acum. Filmul incepe cu un Cumberbatch cu coada de cal care depaseste un demon de foc intr-un taram cosmic psihedelic plin de CG, inainte de a trece in universuri diferite intr-o aventura care include fortarete mistice de munte, versiuni malefice ale personajelor tale preferate, un duel muzical magic si oameni din vopsea. Si zombi. La conducerea acestei nebunii se afla regizorul Raimi, cunsocut pentru Spider-Manul lui Tobey Maguire.
Acesta si-a inceput cariera cu seria Evil Dead si i-a incantat pe fanii horror cu socantul Drag Me to Hell. Pentru Multiverse of Madness, el isi foloseste atat experienta in filme horror, cat si cea in filmele cu supereroi: primele parti ale filmului ar putea fi extrase dintr-o serie de benzi desenate din anii 1960, in timp ce un monstru ameninta o femeie care impinge un carucior pe o strada colorata din New York. Dar pe masura ce filmul progreseaza, devine mai accentuata partea horror. Puterea monstruoasa a raufacatorului este semnalata de sperieturi si filme de groaza sinistre, construind cea mai macabra batalie finala pe care probabil o vei vedea intr-un blockbuster PG-14.
Filmele cu supereroi au devenit extrem de intense de-a lungul anilor, in special in The Batman de anul acesta. Dar acolo unde acel thriller criminal in serie a cultivat o atmosfera sumbra si necrutatoare, Multiverse of Madness este un film horror mult mai distractiv.