WhatsApp se inspira de la Telegram cu noile funtii pe care le pune la dispozitie utilizatorilor sai: noi chat-uri de grup ale comunitatii, extinde apelurile vocale pentru a gestiona pana la 32 de participanți si adauga reactii emoji la mesaje (pana si Messenger-ul are reactii cu emoji la mesaje text, deci ar fi fost timpul ca si o aplicatie de mesagerie vocala precum WhatsApp sa aiba o astfel de optiune). Practic, WhatsApp adauga o noua modalitate pentru utilizatori de a se reuni și de a discuta cu Comunitatile, o optiune care este destinata strict persoanelor juridice sau organizatiilor, precum scolile și cartierele, sa coordoneze si sa partajeze media. Cu alte cuvinte, aceasta functie este raspunsul WhatsApp la grupurile si canalele masive Telegram si, desi nu este clar exact cati utilizatori se pot alatura unei comunitati, acestea nu vor fi putea fi la fel de largi ca group chats, care pot contine pana la „sute de mii de persoane” din chat-urile pentru alți utilizatori, potrivit unui oficial din cadrul companiei WhatsApp. Intr-un anunt postat in cursul zilei de joi. Comunitatile vor fi in mod inerent private si criptate end-to-end… desi criptarea WhatsApp a devenit indoielnica in ultimul timp, in special in cazul in care comparam cu celelalte aplicatii de mesagerie mobila precum Telegramul, Signalul, Snapchatul sau chiar Discordul. In general criptarea end-to-end a acestor aplicatii a devenit indoielnica, insa a WhatsApp-ului mai mult decat a celorlalte.
Alaturi de Comunitati, WhatsApp adauga functii moderne care au fost in aplicatiile de mesagerie rivale de ceva vreme, cum ar fi reacțiile emoji si extinderea apelurilor vocale la 32 de persoane, fata de opt participanti anterior. Utilizatorii pot partaja acum fisiere și fisiere media si mai mari, cu o limita extinsa a dimensiunii fisierelor de 2 GB, fata de 100 MB anterior. Aceasta este o modificare mai utila, avand in vedere faptul ca nu mai trebuie sa folosesti acele site-uri online de trimis fisiere in cazul in care fisierul pe care vrei sa-l trimiti cuiva depaseste 100 MB, iar 2GB este o limita rezonabila pentru a trimite fisiere pe o aplicatie de mesagerie mobila. O alta modificare semnificativa consta in faptul ca administratorii de grup vor putea acum sa elimine mesajele din chat-urile tuturor daca, de exemplu, cineva spune ceva problematic. Pentru ca inainte existau reclamatii in privinta faptului ca WhatsApp-ul nu are suficiente reglementari pentru a opri astfel de lucruri din a fi spuse in mod public, compania detinuta de Meta a tinut sa regleze acest lucru.
Functiile de mai sus vor fi lansate pentru utilizatori in urmatoarele saptamani, in timp ce este mai putin clar cand vor fi aceste Comunitati implementate in cadurl WhatsApp — avand in vedere faptul ca reprezentanti ai companiei au sustinut ca acestea „vor incepe sa fie implementat incetul cu incetul”, potrivit directorului executiv al corporatiei Meta, Mark Zuckerberg, care a anuntat acest lucru intr-o postare facuta in cursul zilei de joi. Zuckerberg a mai tinut sa remarce, de asemenea, ca mesajele comunitare (fie ca sunt denumite Comunitati sau altfel) vor ajunge si la Messenger, Facebook si chiar si pe Instagram la un moment dat, ceea ce inseamna faptul ca nu este o masura implementata doar pentru a ajuta WhatsApp in lupta cu alte aplicatii de mesagerie mobila.
Chatul comunitar WhatsApp si funcțiile de reacție la mesaje vin dupa saptamani de update-uri care au fost aduse aplicatiei in ultimul timp. WhatsApp a lansat o functie multidispozitiv care iti permite sa trimiti mesaje de pe alte dispozitive atunci cand telefonul este oprit si imbunatatiri ale funcției de mesaje vocale.