Nu mai e mult si se termina si acest deceniu. Un deceniu fenomenal, ce as putea spune. Au murit genuri muzicale precum rock / metal si old school hip hop (au emigrat in underground, de fapt, dar din nou, cine asculta muzica underground in 2019?) si au aparut in schimb genuri ca trap si k-pop. Iar eu nu ma pot decide intre BTS si Lil Pump pentru care artist am o antipatie mai mare. Acum sunt la moda hainele stramte, sau de la branduri gen Loubutin, Margiella, Ballenciaga, Gucci; toata lumea posteaza poze sau live-uri pe Instagram si twerking pe TikTok. Gamingul e considerat un sport si este premiat in mii de competitii de PUBG si Fortnite. Adolescentii care nu traiesc pentru social media sau gaming tin discursuri anti-poluare la conferinta ONU. Ne indreptam intr-o directie buna cand vine vorba de trenduri si de societate in general, sunt cat se poate de optimist in privinta viitorului.
Voiam sa intocmesc un mic sumar al celor mai importante lucruri de pana acum inainte sa trec la subiect. La urma urmei, cinematografia e singura pasiune care mai ofera din cand in cand lucruri bune. Spun din cand in cand pentru ca a scazut nivelul din anumite puncte de vedere. A crescut din altele. E un subiect complicat in care nu vreau sa intru. Fara alte cuvinte, 6 dintre cele mai importante seriale din anii 2010.
6. Stranger Things (2016-prezent)
Unul dintre serialele pe care Netflix nu le-a anulat dupa 2 sezoane fiindca a avut prea mult succes. Si o sa mai continue si dupa 2020, mai mult ca sigur. Stranger Things a remodelat conceptia despre seriale horror, dezvaluind o lume a anilor 1980, nostalgica, plina de referinte la Dungeons & Dragons a lui Stephen King. Se concentreaza pe temele povestilor de groaza care au aparut intre timp in legende urbane pentru a construi un univers nou si destul de infricosator.
5. Downtown Abbey (2010-2015)
Ai putea spune ca este o combinatie dintre o telenovela britanica si un serial istoric. Serialul a urmat povestea despre triumful si necazurile familiei aristocratice Grantham intr-o perioada de schimbare sociala si politica care a inceput in 1912.
4. The Walking Dead (2010-present)
Apocalipsa zombie intr-un scenariu putin mai realist. Poate ca serialul e celebru pentru modul unic in care infatiseaza scene gore, dar, de asemenea, examineaza si ce s-ar intampla atunci cand societatea s-ar descompune si de ce sunt in stare oamenii pentru a se proteja pe ei insisi si / sau pe cei pe care ii iubesc. Cateodata e un serial bun, cateodata nu. La Walking Dead si Game of Thrones nu e de recomandat sa iti placa prea mult un personaj.
3. Mad Men (2007-2015)
Mad Men e mai mult decat un serial despre bautura, palarii dandy si reclame Heinz. Este povestea lui Don Draper (Jon Hamm) si a luptei sale pentru a intra in industria publicitara. Una dintre marile drame ale televiziunii pentru ca “banii nu aduc fericirea”.
2. Breaking Bad (2008-2013)
Un profesor de liceu, bolnav de cancer in faza terminala, devine cumva un om important in lumii interlope din Metoda, Albuquerque, New Mexico. Un dealer de amfetamina, aparent. Este remarcabil serialul celor de la AMC, care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai tensionate, intunecate si artistice seriale din istoria televiziunii.
1. Game of Thrones (2011-2019)
Fara indoiala, cel mai mare fenomen al anilor 2010, in ciuda modului in care s-a terminat acest serial. Dovada e ca peste 1,7 milioane de oameni au semnat o petitie prin care se solicita rescrierea sezonului final. Ce ar mai putea fi spus mai mult in legatura cu acest subiect?